KONTOR


Kontorpakker

Tekstbehandling

Notesblok og Notepad

AbiWord

Scribus

Online løsninger

Sikring af adgangskoder

PDF-programmer

ToDo–liste & Manager

Diverse programmer

Billedredigering

Tegneprogrammer


Tekstbehandling

Man kan anskaffe sig en hel kontorpakke, og så har man et fremragende tekstbehandlingsprogram. Men hvad enten man arbejder med Word, LibreOffice Writer eller OpenOffice Writer, så har man at gøre med et omfangsrigt program til at formatere teksten.


Windows Notesblok og Wordpad

Der findes andre tekstbehandlingsprogrammer. Windows byder på to, der ikke på nogen måde er omfangsrige, men som er meget anvendelige afhængig af, hvad man skal have lavet.

Der er først og fremmest Microsofts Notesblok, som er et lille, meget enkelt program. Det laver ingen kode, når man skriver i det; det vil sige, at det ikke formaterer teksten.

Man kan bruge programmet, hvis man vil kopiere en tekst fra et dokument - fra fx et word dokument eller fra en hjemmeside - og sætte den ind i et andet dokument. Sætter man teksten direkte ind i det nye tekstdokument, følger al koden (al formateringen) nemlig med. Sætter man derimod teksten ind i Notesblok først, kan man "rense" den for formatering; og derefterAt skrive kan man sætte teksten ind i det nye dokument. Alternativt er der Puretext.

Man kan også bruge Notesblok til at opbygge en HTML-side til et website. Man skriver al HTML-koden, samt tekst, billeder, og hvad man ellers vil have med. Derefter gemmer man filen og giver den fil-formatet .htm (eksempel: mitdokument.htm). Derefter kan man åbne den med sin browser og se det færdige resultat.

Dernæst er der Wordpad, som også følger med Windows. Dette tekstbehandlingsprogram er en skrabet version af Word med helt grundlæggende formattering (fed, kursiv, understregning, indrykning, punktopstilling og lignende), men det er enkelt og let at arbejde med. Det kan gemme i en håndfuld formater, blandt andet rtf, odf, txt og XML (det sidste format fx til web-brug). Programmet samarbejder endvidere med MS Paint, og man kan indsætte fx pdf-filer og billeder (jpg, png osv.) i sit Wordpad-dokument. Et udmærket letvægtsprogram.




Der findes også andre tekstbehandlingsprogrammer - programmer, som er gratis at downloade og bruge - freeware. De kan mere, eller de kan andre ting, som igen kan være at foretrække - afhængigt af, hvad ens behov er.


AbiWord Word Processor

Det er et Open Source projekt og et letvægtsprogram, som alligevel er avanceret. Hvad formattering angår, har det alt, hvad hjertet kan begære. Man kan arbejde med en side med henblik på tekst (eventuelt med sidehoved og -fod), med henblik på en præsentation med tal, tabeller, grafer og lignende eller med henblik på web-udgivelse; og der er værktøjslinier til det hele.

Der er bl.a. en funktion, der kaldes 'Bi-Direktionale Indstillinger', så man kan skrive fra højre mod venstre, hvis man får brug for det (fx hvis man skal gengive hebraisk eller arabisk).

Det har en copy/paste funktion, hvor eventuel (skjult) formattering fjernes, kaldet 'Indsæt kun rå tekst'. Wikipedia og Google er indkorporeret, så kan kan foretage en søgning uden at forlade programmet.

Man kan foretage fil-fletning fx med henblik på udsendelse af mange emails; man indsætter et felt til en email-adresse og henter data fra en database - AbiWord klarer resten. Man kan oprette brevfletnings-pladser og foretage brevfletning.

Med AbiWord kan man være to, der arbejder på et givent dokument samtidigt.

Endelig er der mulighed for at foretage programudvidelser. Programmet kan håndtere filer fra andre tekstbehandlingsprogrammer.

Abiword's website kommer du til her:

Abiword's website.

Scribus

Det er også et Open Source program. Programmet er meget professionelt konstrueret. Det er meget flexibelt i sit layout - man kan justere brugerfladen, som man foretrækker den. Programmet er på forkant med udviklingen i IT-verdenen. Det understøtter professionelle udgivelsesfunktioner og har en ligeledes professionel tilgang til moderne layout.

I sit dokument kan man indlejre tabeller, grafik, diverse filer med kommentarer og lyd, oprette en formular, som kan (sidenhen) udfyldes online osv. Man kan gemme – exportere – sit dokument i pdf-format med et enkelt klik. Programmet har en avanceret color-handler samt en funktion, med hvilken man kan opsnappe en farve, så man kan gengive denne med 100 procents identitet i sit dokument (color picker).

Scribus tekstbehandlingsprogram. Indeni programmet kan man oprette en projektmappe, så man kan bevare overblikket over et større projekt, holde det samlet og til enhver tid fortsætte, hvor man sidst slap. Man kan oprette sine egne typografier. Man kan køre scripts i dokumentet.

Man kan opbygge flere dokumenter med henblik på et website, og hertil er der også et værktøj til oprettelse af rammer (i HTML-betydning). Man kan opbygge dokumentet i flere lag; man kan således lave fx et vandmærke under teksten, eller man kan lægge en tekst over et billede eller noget grafik (hvilket også er almindeligt på websites). Endelig er der også indbygget en FTP-klient i programmet.

Alt i alt et program, som er fremragende til publikation og webudgivelse – et program, som på samme tid er avanceret og let at bruge. Du kan få mere information om Scribus på dette website.

Og herfra kan du downloade og installere Scribus:


Du er velkommen til at skrive i min Gæstebog. Måske vil du gerne skrive en hilsen, gøre opmærksom på et godt program, eller måske har du ris eller ros til dette website.

W3C Community Groups Growing Source of Web Innovation.


Wikipedia, Den Frie Encyklopædi, om World Wide Web Consortium


The Open Source Initiative (OSI) is a non-profit corporation with global scope formed to educate about and advocate for the benefits of open source and to build bridges among different constituencies in the open source community.



© 2011 - 2012  –  www.pc-husholdning.net
Opdateret d. 9.11.2012