KONTOR


Kontorpakker

Tekstbehandling

Online løsninger

MS Skydrive

Google Drive

ThinkFree Online Office

Sikring af adgangskoder

PDF-programmer

ToDo–liste & Manager

Diverse programmer

Billedredigering

Tegneprogrammer


Online løsninger


MS Skydrive

Alternativet til kontorpakker, der er installeret på pc'en, er en online-løsning. Her er det nærliggende først at pege på Microsoft Office's online version på Skydrive. Denne omfatter Word, Excel og Powerpoint. Disse programmer har i denne version ikke så lige så mange avancerede funktioner, som kontorpakkens programmer har. Men hvis du har kontorpakken installeret på din pc, kan programmerne mere, fordi de installerede programmer går ind og arbejder online.

Onlineløsningen er også integreret med Microsofts Hotmail og i øvrigt med mange andre af Microsofts programmer. Der følger online lagerplads – Cloud Storage – med løsningen. Du kan læse mere om gratis online-lagerplads her.

Dit onlinelager også kaldet Skyen, på engelsk the Cloud. En anden fordel, der følger med denne online-løsning, er, at du kan tilgå dine filer (tekstdokumenter, fotos, musikfiler osv.) fra et hvilket som helst online medie, såsom pc, smartphone eller andet. Den har også den funktion, at du kan dele adgangen til de filer, du udvælger, med andre, samt at I kan være flere, der arbejder på samme dokument samtidigt.

Microsofts Skydrive er gratis. For at komme i gang skal du oprette dig som bruger. Dette gør du ved at oprette en konto med brugernavn og adgangskode (User og Password). Det anbefales at konstruere en adgangskode, der er stærk, så fx et navn eller et telefonnummer er en dårlig idé. Eksempel på en stærk adgangskode: pW57HmyK38rG; bemærk, at der er 12 karakterer, store og små bogstaver, samt tal. Disse karakterer betegnes: Alfanumeriske tegn. Denne adgangskode vil være næsten umulig at knække for en hacker på grund af variationen samt antallet af karakterer.

Microsofts Skydrive finder du her: Skydrive, og dette er Microsoft Danmarks website.


Google Drive

Den næste løsning, jeg vil pege på, er Google Drive. Når man opretter sig som bruger her, får man med det samme en hel online programpakke, hvor alle funktioner er tilgængelige på samme tid, og programmerne er integreret med hinanden. Lige som ved Microsofts løsning opretter man også her en konto med brugernavn og (en stærk) adgangskode. Vær opmærksom på, at brugernavnet også bliver navnet på din Google emailkonto! Når du har en konto og logger dig på, er Google blevet til iGoogle (i'et står for 'internet' i betydningen, at dit Google-kontor er internet-baseret).

At være iGoogle-bruger er gratis, og alle funktioner, den indeholder, er gratis at bruge. Neden for præsenterer jeg de fleste af dem, men ikke alle, da det vil blive for omfattende.

Når man har oprettet en konto, har man adgang til:

  • Google søgning (som man jo i forvejen har adgang til)
  • Google+, som svarer til Facebook
  • Billeder - med henblik på at søge på billeder på nettet
  • Google Maps
  • Gmail, som er emailprogrammet
  • Dokumenter, som rummer kontorpakken
  • Kalender
  • Oversæt (dvs., at programmet oversætter en tekst fra et sprog til et andet)
  • Blog
  • Læser (som man kan bruge til at få pc'en til at læse en tekst op, hvilket folk med et synshandicap kan have glæde af)
  • Fotos (Billedredigeringsprogrammet Picasso er integreret hermed, hvorfor det kan være en god idé at installere dette)

For at komme til programmerne i kontorpakken, vælger man menupunktet 'Dokumenter'. Online lagerplads omfatter 5 gigabyte. Kontorpakken omfatter:

  • et tekstbehandlingsprogram
  • et præsentationsprogram
  • et regneark
  • et program til at lave en formular (fx med spørgsmål og svar)
  • et tegneprogram
  • et program til at lave en formel, vise data, lave et vejkort eller lignende
  • samt et program til at lave et script (dvs. et program)

Kontor i Skyen. Tekstbehandlingsprogrammet er ikke helt så avanceret som Microsofts Word. De filer, du gemmer, kan du dele med andre, og du kan bestemme, hvor meget adgang, andre brugere skal have; det vil sige: Skal de blot kunne se indholdet, eller skal de også kunne ændre i dem.

Google tilbyder gratis website. Hertil hører et program, så man kan lave sit website uden at kende til HTML-kodning. Meget nemt. Man kan bestemme, hvem der skal kunne se websitet.

Endelig vil jeg nævne Google Play, som er en app-butik, hvor alt er gratis. Herfra kan du downloade apps til din pc eller din smartphone.

iGoogle tilbyder også andre tjenester, såsom chat og IP-telefoni (svarer til Skype) – man kalder det også VoIP. Til sidst vil jeg også lige nævne YouTube (Google ejer YouTube). Man kan selvfølgelig være bruger på YouTube, uden at have en iGooglekonto. Men har du en sådan, kan du logge dig på YouTube med din iGooglekonto.

Har du lyst til at prøve iGoogle og oprette dig som bruger, så kan du komme i gang her: iGoogle.



ThinkFree Online Office

Det er de færreste, der kender til denne online kontorpakkeløsning. Det skyldes nok, at konkurrencen på markedet er hård. Men ThinkFree Online Office er faktisk ret avanceret og fuldt på højde med konkurrenternes kontorpakker. Med ThinkFree Online Office har man fået en kontorpakke, der arbejder med de samme fil-formater som Microsoft Office.

Denne online løsning er også gratis, og man skal oprettes som bruger (med en konto). Ikke desto mindre kan man faktisk logge sig på med en Googlekonto. Men opretter man sig med en ThinkFree-konto giver det flere fordele. Og igen: Lav en stærk adgangskode! Hackerne skal ikke have noget at grine ad.

Man får 1 gigabyte gratis online-lagerplads. Det er ikke så meget. Men hvor meget det er, kommer an på, hvilken type filer, man lagrer. Billedfiler og musikfiler fylder rigtig meget, medens tekstfiler og HTML-filer (fx emails) kun fylder lidt. Har man brug for mere plads, må man betale for den.

Der er 3 programmer til rådighed: Tekstbehandling, regneark og præsentation. Tekstbehandlingsprogrammet er efter min mening lige så godt som Word eller LibreOffice Writer. Regnearket er lige så avanceret som ethvert andet regneark. Og præsentationsprogrammet er lige så godt - og let at betjene - som Powerpoint eller LibreOffice Impress.

Hurtigt smugkig med ThinkFree Viewer. De tre programmer – tekstbehandling, regneark og præsentation – downloader man, hvorefter man arbejder i browseren, lige som gør det med Google og SkyDrive. Man kan herefter arbejde direkte med filerne på online-lageret – Cloud Storage. Det opleves, som om man arbejder på en fil, der er lagret på ens harddisk. Ganske flexibelt og smart. Når man afslutter, er programmet væk igen.

Hertil kommer et andet lille program, der kaldes en Viewer. Den kan man bruge, hvis man fx lige skal have et hurtigt kig i et dokument, der ligger på online-lageret (det engelske 'view' betyder: at se eller kigge).

De 3 programmer benytter fil-formaterne .doc, .xls og .ppt. Det er de samme fil-formater, som Microsoft Office bruger. Så du kan uden videre arbejde med Word-, Excel- og Powerpoint-dokumenter. ThinkFree Office er således fuldt kompatibelt med MS Office. Du kan således oprette et ThinkFree-dokument derhjemme - som et word-dokument - uden at have købt og installeret MS Office på din hjemmecomputer - og siden arbejde videre på dokumentet på computeren på din arbejdsplads, hvor MS Office er installeret. Men, men - du kan selvfølgelig også gemme dine filer i andre formater. ThinkFree Online Office

Programmerne er som nævnt avancerede og har en fin brugerflade, som man kan justere alt efter behov og temperament. Programmernes layout er flot og lækkert, og de står ikke tilbage for MS Office. Programmerne har mange funktioner og er lette at betjene. Også her kan man med et enkelt klik lave en dokument om til en pdf-fil. Man kan let arbejde med et dokument, hvad enten det er et tekstdokument med grafik og hele svineriet, eller det er til brug på et website (HTML). Til website-brug er der alt, hvad hjertet begærer, såsom layers - det vil sige dokumentindhold i flere lag, blot for at nævne et eksempel.

ThinkFree Online Office giver dig også mulighed for at dele filer med andre. Man kan også være to, der arbejder på samme dokument fra hver sin computer.

ThinkFree byder endvidere på et program kaldet ThinkFree Power Tool, som synkroniserer filerne mellem onlinelageret og din pc og din smartphone, hvis du har sådan en. Således vil en given fil altid være den samme version, uanset om du henter den fra onlinelageret, din pc's harddisk eller fra smartphonens memorycard. ThinkFree kan bruges på alle platforme; dvs. at du kan bruge det uanset om det er på en Windows-pc, en Mac eller en Linux-pc, og uanset om det er på en iPhone, en Android eller en Windows Mobile. ThinkFree Powertool - fil-synkronisering.

Hvad der er nok så interessant - og godt at vide - er, at ThinkFree arbejder i et JRE-miljø (JRE er forkortelsen for Java Runtime Environment). Dette indebærer, at du ikke blot arbejder på en sikker forbindelse – https:// – men også i det sikre miljø, som programmet Java skaber. Du kan læse mere om Java på Java's website.

Hvorfor skulle man så vælge ThinkFree fremfor Google Dokumenter eller Skydrive? På den ene side må jeg indrømme, at 1 gigabyte lagerplads ikke er meget. Gratis Cloud Storage kan du se mere om her. På den anden side behøver man ikke at have alting liggende på ThinkFree's online-lager – man kan jo vælge at lagre sine filer på et andet Cloud Storage. Dertil kommer, at det jo kan være, at producenten inden længe følger trop med konkurrenterne og øger pladsen. I øvrigt kan disse programmer efter min mening lige så meget eller mere end de andre. ThinkFree er mindst lige så lækkert og flot i sit layout som Skydrive Office. Den har en meget flexibel brugerflade, der er nem at justere på og let at arbejde med.

ThinkFree's kompatibilitet er i orden – programmerne kan åbne og gemme en række filtyper, herunder Word-, Excel- og Powerpoint-filer. ThinkFree samarbejder med alle platforme. Endelig fungerer ThinkFree problemfrit, uanset hvilken browser du bruger, det være sig Google Chrome, Firefox, Opera, Safari med flere. Mere om browsere her.

Med ThinkFree er det som at have fået Word, Excel og Powerpoint installeret på sin pc - helt gratis. ThinkFree er en attraktiv, lækker lille sag, som fortjener mere opmærksomhed, end den hidtil har fået.

Vil du gerne vide mere, kan du komme til deres informationsside her, hvor du også kan oprette dig som bruger:



Du er velkommen til at skrive i min Gæstebog. Måske vil du gerne skrive en hilsen, gøre opmærksom på et godt program, eller måske har du ris eller ros til dette website.

W3C Community Groups Growing Source of Web Innovation.


Wikipedia, Den Frie Encyklopædi, om World Wide Web Consortium


The Open Source Initiative (OSI) is a non-profit corporation with global scope formed to educate about and advocate for the benefits of open source and to build bridges among different constituencies in the open source community.



© 2011 - 2012  –  www.pc-husholdning.net
Opdateret d. 9.11.2012