WEBSITE


HTML-editorer

FTP-klienter

Color Pickers


HTML-editorer

Der findes flere HTML-editorer, som er freeware, men her præsenterer jeg de tre, som jeg synes er værd at beskæftige sig med. Kompozer og Stone's WebWriter er på dansk, mens Coffeecup Free HTML Editor er på engelsk. Der er ingen grund til at give dem en omfattende beskrivelse, fordi de stort set kan det samme. Og hvad kan de så? De kan stort set alt, hvad man kan forlange af en HTML-editor. Der er forskelle, men de er af mindre betydning.

Man kan man jo bare åbne Windows Notesblok og skrive al HTML-kode m.m. selv. Når man er færdig med sin webside, kan man gemme sin fil med filformatet htm (eller html). Eksempel: minwebfil.htm. Derefter kan man åbne filen med sin browser og se resultatet. Man kan også lade sin browser være åben under skriveriet og nu og da opdatere siden i den; på den måde kan man løbende tjekke op på sin web-side i browseren. Meeen – som begynder, og også som erfaren, letter det unægteligt arbejdet at anvende en HTML-editor.

HTML-tags og tekst. HTML står for Hyper Text Markup Language; på dansk Over-Tekst-Markerings-Sprog. Det engelske markup er det ikke muligt at oversætte direkte til dansk. Glosen har betydning af at få elementerne på websiden til at "makke ret". HTML-kode handler således om, at man betjener et sprog for at få noget andet (dvs. tekst, billeder, lydfiler, funktioner etc.) til at placere sig/opføre sig, som man vil have det. Nogle oversætter markup language med opmærkningssprog.

I litterær sammenhæng er en editor er en forlægger eller udgiver. I EDB- eller IT-sammenhæng er en editor et redigeringsprogram. Et tekstbehandlingsprogram er således også en editor. Men her har vi at gøre med en HTML-editor, man bruger til at bygge web-sider.

Brugerfladerne er bygget nogenlunde ens op i editorerne. Øverst i ruden er der en menulinie og en eller flere værktøjslinier. I venstre side er der mappe- og fil-visning, biblioteker m.m. I højre side af ruden – under menu- og værktøjslinierne – har man skrive-siden; denne fylder det meste af skærmen. Man kan arbejde i redigeringstilstand, eller man kan arbejde i kildekode-tilstand. I begge tilfælde hjælpes man af funktioner i editoren. Enten i form af ruder, der popper op og, hvori man kan skrive visse oplysninger, hvorefter editoren foretager HTML-kodningen – en funktion, man kan kalde for dialoger. Eller i form af dropdown-menuer, hvor man vælger den HTML-tag, man har brug for – en funktion, man kan kalde for kodefærdiggørelse. Kort sagt gør editoren en del af arbejdet for en.

Programmerne har i sektionen, hvor mappeoversigten er, også et faneblad til de kode-strenge, man efterhånden får smedet sammen. Så kan man med et par klik sætte dem ind efterhånden som, man får brug for dem igen. Sådan en kode-streng kaldes i fagsproget for en snippet, i flertal: snippets. Programmerne er også udstyret med funktionerne projektstyring og siteoversigt. De har også en indbygget FTP-klient til overførsel til internettet (upload). Du kan se mere om gratis FTP-klienter på næste side.

Hvis jeg skal anbefale en af editorerne, må jeg anbefale dem alle, for de er alle fremragende programmer. Det bedste er naturligvis, at de er gratis. Men vær opmærksom på, at der følger betingelser med brugen af dem. Bruger man sit website i forretningsøjemed, skal man fx købe og betale for Stone's WebWriter. Under arbejdet med dette website har jeg anvendt Coffeecup HTML Editor og Notesblok. Notesblok er specielt velegnet til stylesheets, det vil sige de CSS-filer, der styrer en del af formateringen (typografi) og layoutet på et website. CSS står for Cascading StyleSheet.

De links, jeg har indsat neden for, downloader ikke programmerne, men fører dig til de sider, hvorfra du kan downloade dem. Har du brug for mere information, er producenternes websites meget informative og forsynet med fine billeder.


KompoZer

Kan man betjene et tekstbehandlingsprogram, kan man også betjene denne HTML-editor, fordi den er konstrueret lige som et tekstbehandlingsprogram. Men med et klik kan man se HTML-koderne. Derfor er KompoZer et godt valg for begynderen, men den mere erfarne websmed kan også sagtens bruge programmet.

KompoZer har en fremragende brugerflade, som brugeren har kontrol over. Man kan åbne en menu, hvor man kan vælge funktionsknapper og værktøjslinier til og fra. Den er også udstyret med en stærk stylesheet-editor til layout (CSS). KompoZer overholder selvfølgelig også alle internettets standarder.



Stone's WebWriter

Her arbejder man udelukkende i kildekode-tilstand, men hjælpefunktioner som dialoger, kodefærdiggørelse og syntaksfarvning gør arbejdet nemt, så både begynderen, for hvem HTML er helt nyt, og den mere erfarne, der gerne vil have fuld kontrol over kodningen, kan have glæde af at arbejde med denne editor. I venstre side af ruden er WebWriter udstyret med komplette biblioteker med HTML 4.01, CSS og JavaScript 1.2 på dansk. Editoren er desuden udstyret med en image-mapper. Med en sådan kan du udvælge områder på et billede, der kommer til at fungere som links. På den måde kan et billede blive en anden form for menu.

Læg mærke til, at denne editor kun er gratis til privat brug. Man skal registrere programmet på producentens website, men det er en nem lille operation. Stone's WebWriter er i øvrigt en prisbelønnet dansk no-nonsense HTML-editor.



Coffeecup Free HTML Editor

Editoren er fuldt udstyret med alt, hvad en HTML-editor kan udstyres med til web-design. Også her arbejder man i kildekode-tilstand, men man har samtidig en real-time preview visningsrude, så man kan se, hvad man får smedet sammen, samtidigt med at man skriver koden. Hjælpefunktionerne (dialogerne) er avancerede og alligevel lette at bruge. Men de mange indstillingsmuligheder i dialogerne er nok lettest at forholde sig til, hvis man i forvejen har et nogenlunde kendskab til HTML m.m. Dertil kommer, at programmet er på engelsk; og er man ikke så stærk i engelsk, kan det jo også være et problem for en begynder.

Coffeecup HTML Editor – med dens wizards for tables, frames, fonts, og meget mere – er et fantastisk redskab til at smede et website sammen. Det er en god idé at begynde arbejdet med websitet med at oprette det som et projekt, fordi man derved kan gøre brug af indbyggede koordinerende funktioner i programmet.

Registrerer man sig på producentens website, får man også tilbudt gratis plads på en website-server – i alt 500 mb; denne går under navnet S-Drive sync. Man må så affinde sig med, at domænenavnet er coffeecup. Man kan også købe serverplads – så får man mere plads og kan selv vælge sit domænenavn. Direkte adgang til S-Drive er indbygget i editoren, så man med et enkelt klik kan uploade sit website. Man kan sågar arbejde i de uploadede filer, så når man afslutter, gemmer man direkte på serveren. Man kan vælge i editoren, om det er sådan, man ønsker at arbejde.

Den gratis version af HTML Editor er, hvad man kunne kalde for en discount-udgave af betalingsversionen, som har yderligere funktioner, såsom CSS menu-designer, FTP-upload (til en anden website-server end S-Drive), image-mapper og farvevalgsfunktioner.


Du er velkommen til at skrive i min Gæstebog. Måske vil du gerne skrive en hilsen, gøre opmærksom på et godt program, eller måske har du ris eller ros til dette website.

W3C Community Groups Growing Source of Web Innovation.


Wikipedia, Den Frie Encyklopædi, om World Wide Web Consortium


The Open Source Initiative (OSI) is a non-profit corporation with global scope formed to educate about and advocate for the benefits of open source and to build bridges among different constituencies in the open source community.



© 2011 - 2012  –  www.pc-husholdning.net
Opdateret d. 9.11.2012